domingo, 14 de enero de 2018

QUÈ SÓN LES PLAQUES CONTROLADORES, ARDUINO ?



   Aquestes plaques són petits ordinadors amb els quals pots llegir informació de diferents sensors, així com controlar llums, motors i moltes més coses. La gran majoria dels sistemes que ens envolten són ordinadors de mides diferents. Els ordinadors no necessiten tindre teclat ni pantalla. Hi ha ordinadors al microones de la cuina; dins dels ascensors, per detectar quin botó has polsat; als cotxes...  Hi ha ordinadors per tot arreu.


  Arduino és una familia de plaques controladores i software que compartixen nom , però que ens trobem molts tipus de plaques controladores .Al taller de tecnologia utilitzaràs dos tipus de plaques que són Arduino Uno i Arduino 101.


  La placa té diversos pins que estan numerats i agrupats segons la funcionalitat. Hi ha 14 pins digitals (numerats del 0 al 13) i 6 pins analògics (numerats de l'A0 a l'A5). Més endavant aprendràs què vol dir, això, i com ho has de fer servir.

  Aquesta placa està composta per diferents parts i elements: 

  1- Connector USB: Quan et descarregues un programa a la placa, ho fas a través del cable USB. Aquest cable es connecta a l'ordinador i al connector USB de la placa. A través d'aquest cable també es proporciona l'alimentació que la placa necessita per funcionar.

 2- Botó de reset: Quan es pitja aquest botó, el programa descarregat a la placa comença de nou. Nota: Utilitza aquest botó si vols reinicialitzar la placa manualment.

 3- LED integrat: És el LED de la placa i està connectat al pin digital 13. Pots encendre i apagar aquest LED programant funcionalitats al pin 13.

 4- Pins digitals: En aquests pins, pots connectar-hi entrades i eixides digitals. Hi ha 14 pins digitals, numerats del 0 al 13.

 5- LED d'encesa: Aquest LED s'encén quan la placa rep alimentació.

 6- Connector d'alimentació: Per subministrar alimentació a aquesta placa també pots connectar una bateria externa. El voltatge recomanat és de 7 a 12V.

 7- Leds TX i RX: El LED TX fa pampallugues quan la placa rep informació a través del port sèrie.

 8- Pins d'alimentació: Els pins d'alimentació estan marcats com a IOREF, 3,3 V i 5 V. El pin IOREF està connectat al voltatge de referència de la placa (3,3 V). Aquest pin s'utilitza com a pin d'alimentació en els exemples. Els pins de terra estan marcats com a GND.

 9- Pins analògics: En aquests pins, hi pots connectar sensors analògics. Hi ha sis entrades analògiques, numerades d'A0 a A5.

  

  La placa, a diferència de l'ordinador que fas servir normalment, no té pantalla ni teclat. Es necessita un programa extern, executat en un altre ordinador, per poder escriure programes per a la placa. Aquest programa és el que anomenem IDE. IDE vol dir "Integrated Development Environment" (Entorn de Desenvolupament Integrat). Això funciona així: escrius el programa a l'IDE, el carregues a la placa i el programa s'executa a la placa.

  Per tant , t'has de descarregar el software al teu ordinador ( és gratuït ) i comences a programar al teu ordinador i puges els programes a la placa d'Arduino. Més endavant vorem algunes pràctiques, que podem fer a classe.

  Per a realitzar les pràctiques necessitarem de alguns components que facen d'eixides i entrades , com : LED, resistències , motors , polsadors, sensors , ....Proposem tindre un Kit d'Arduino per a poder realitzar les pràctiques.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.